LAURENT DE WILDE - THREE 3X3 TRIOS

 

Laurent de Wilde (1960) is een Franse pianist, componist en schrijver, sinds 1988 heeft hij al 16 albums uitgebracht onder zijn eigen naam. Hier betreft een box met drie trio cd’s die al eerder uitkwamen maar inmiddels niet meer verkrijgbaar. Het gaat om “Odd and Blue”uit 1989 met een superbezetting, Laurent wordt hier begeleid door bassist Ira Coleman en drummer Jack DeJohnette. Ook “Open Changes” (1993) met opnieuw Ira Coleman en Billy Drummond op drums kent een superbezetting. En tenslotte is er “The Present” (2006) met Darryl Hall (bs) en Laurent Robin (drs) de enige die in Parijs werd opgenomen. Laurent nam meerdere trio albums op in deze periode maar toch was de keuze voor deze box niet moeilijk, ”Odd and Blue” kwam 30 jaar geleden uit en is uit de roulatie sinds eind vorige eeuw, bovendien maakt de aanwezigheid van meesterdrummer DeJohnette het tot iets bijzonders, “Open Changes” werd 10 jaar geleden re-issued maar vertegenwoordigt een beslissende mijlpaal in mijn conceptie van het trio, het derde trio “The Present” is al een tiental jaren out of print en het opende de weg waarop ik nog steeds werk, aldus Laurent in het bijzonder informatieve cd boekje, dat heb ik weleens anders meegemaakt, hulde.

Behalve veel eigen composities bevat deze box natuurlijk de nodige nummers van Thelonius Monk, een van de helden van Laurent, hij schreef een biografie over hem en in 2017 nam hij “The New Monk Trio “ op met verschillende interpretaties van Monk nummers. Hier zijn te horen “Four in one”, ”Off Minor”en “Jackie-ing”, Duke Ellington is aanwezig met “Refections in D” en “Fleurette Africaine”. Op het album “Open Spaces” is er ook ruimte voor de nodige songs uit het American Songbook, die hier overigens een geheel eigenzinnige De Wilde behandeling krijgen, zo horen we “The best is yet to come” (Cy Coleman), “We’ll be together again”(Carl Fisher & Frankie Laine), “Born to be blue”(Met Tormé), ”You go to my head”( Coots & Gillespie) en “You don’t know what love is”(de Paul & Raye) uit de film A Star is Born en vooral bekend in de uitvoering van Chet Baker.

Dit is een welkome heruitgave, ten eerste natuurlijk omdat de drie albums niet meer verkrijgbaar waren,maar ook vanwege de fantastische muziek die Laurent hier met zijn trio’s ten gehore brengt, voor diegenen die hem nog niet kenden, hier ligt de kans !

Jan van Leersum



Artiest info
Website  
 

Label : Gazebo
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video